ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ > ΦΡΟΝΤΙΔΑ > ΕΚΤΑΚΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Έκτακτα Περιστατικά

Εάν ένα σιδεράκι είναι χαλαρό, στις περισσότερες περιπτώσεις θα παραμείνει στερεωμένο στο σύρμα με ένα μικρό ελαστικό δακτύλιο από ελαστικό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τσιμπιδάκι φρυδιών ή έναν ανοιχτό συνδετήρα για να βγάλετε το ελαστικό από το σιδεράκι. Στη συνέχεια, το σιδεράκι μπορεί να αφαιρεθεί προσεκτικά από το σύρμα. Τα σκληρά ή κολλώδη τρόφιμα είναι η συνηθισμένη αιτία αποκόλλησης των αγκίστρων. Αν δεν μπορείτε να εκτελέσετε εύκολα τις παραπάνω διαδικασίες, τοποθετήστε ένα μικρό κομμάτι ορθοδοντικού κεριού πάνω από το σιδεράκι και καλέστε το γιατρό σας για το πρώτο διαθέσιμο ραντεβού.

Όταν τα δόντια μετακινούνται, το σύρμα μπορεί να καταλήξει να προεξέχει. Ένα μακρύ σύρμα μπορεί να περικοπεί με ένα νυχοκόπτη ή ψαλιδάκι νυχιών. Κόψτε το σύρμα όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σιδεράκι. Αν ένα σύρμα βγει από το σιδεράκι σας, μπορείτε να επιχειρήσετε να το τοποθετήσετε ξανά με ένα τσιμπιδάκια. Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες και το σύρμα δεν ξαναμπαίνει, τοποθετήστε ένα κομμάτι κεριού στην περιοχή και  επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να κλείσετε ραντεβού.

Όσο το σύρμα παραμένει σε όλα τα άλλα σιδεράκια, ένα σιδεράκι χωρίς ελαστική πρόσδεση ή αλυσίδα δεν είναι πρόβλημα. Ζητήστε από το γιατρό σας να προγραμματίσει ένα ραντεβού.

Εάν πρέπει να αφαιρέσετε το σύρμα:

  1. Αφαιρέστε προσεκτικά τις ελαστικές προσδέσεις ή την ελαστική αλυσίδα από κάθε σιδεράκι με τσιμπιδάκι ή συνδετήρα.
  2. Βγάλτε το σύρμα τραβώντας το προς τα έξω.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το συρμάτινο τόξο κρατιέται στη θέση του από μικρά ελαστικά (ελαστικές προσδέσεις). Ωστόσο, ορισμένα δόντια μπορούν επίσης να συνδεθούν με το τόξο μέσω συρμάτινης πρόσδεσης. Η συρμάτινη πρόσδεση περιστρέφεται προσεκτικά γύρω από το σιδεράκι και ένα μικρό τμήμα μπορεί να προεξέχει. Μερικές φορές μπορεί να αισθάνεστε το τμήμα αυτό αιχμηρό ή μπορεί να σας ενοχλεί στο μάγουλο. Αν συμβεί αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια γόμα με μολύβι ή μια μπατονέτα για να σπρώξετε το άκρο της συρμάτινης πρόσδεσης. Το κερί μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για αυτό το πρόβλημα, βάζοντας ένα μικρό κομμάτι πάνω στο τμήμα της συρμάτινης πρόσδεσης που σας ενοχλεί.

Κατά το ραντεβού πριν από την τοποθέτηση δακτυλίων γύρω από τα πίσω δόντια, οι διαχωριστές τοποθετούνται σε κάθε πλευρά των δοντιών επάνω στα οποία πρόκειται να τοποθετηθούν οι δακτύλιοι. Μερικές φορές οι διαχωριστές θα βγουν αμέσως έξω. Άλλες φορές αυτό μπορεί να συμβεί λίγες εβδομάδες μετά την τοποθέτησή τους. Αν έχετε παρατηρήσει ότι ένας ή περισσότεροι από τους διαχωριστές βγουν από τη θέση τους, περιμένετε μέχρι την επόμενη εργάσιμη ημέρα για να ενημερώσετε το γιατρό σας. Αυτό δεν αποτελεί έκτακτη ανάγκη.

Υπάρχουν διάφορα είδη διαστολέων. Το ένα ονομάζεται RMX (Rapid Maxillary Expander), ένας άλλος τύπος ονομάζεται E-τόξο (E για επέκταση). Εάν ένας ή και οι δύο δακτύλιοι στα πίσω δόντια είναι χαλαρά, καλέστε το ιατρείο και ενημερώστε μας. Μερικές φορές το E-τόξο μπορεί να χωριστεί στη μέση. Εάν συμβεί αυτό, μην πανικοβληθείτε, απλά καλέστε το ιατρείο και ενημερώστε μας.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Δεν είμαστε online τώρα. Αλλά μπορείτε να μας στείλετε ένα email και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

Sending
   

©2021 Pappa Orthodontics.

Απόκρυψη