ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ > ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ > ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

Συχνές Ερωτήσεις

Η αρχική ορθοδοντική εξέταση πρέπει να γίνει σε ηλικία περίπου 7 ετών εκτός αν υποψιάζεστε κάποιο πρόβλημα νωρίτερα. Η σωστή επιλογή του χρόνου έναρξης μιας θεραπείας είναι πολύ σημαντική. Η εξέταση δεν συνεπάγεται απαραίτητα την έναρξη ορθοδοντικής θεραπείας. Είναι ιδιαιτέρως λανθασμένη η επικρατούσα αντίληψη (ακόμα και συναδέλφων οδοντιάτρων) ότι πρέπει να περιμένει ο γονέας μέχρι να ανατείλουν όλα τα μόνιμα δόντια του παιδιού και κατόπιν να επισκεφτεί τον ορθοδοντικό. Πολλά ορθοδοντικά προβλήματα μπορεί να αντιμετωπιστούν ευκολότερα, γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά στη μικτή οδοντοφυΐα. Μετά την εκτίμηση της κατάστασης, ο ορθοδοντικός μπορεί να συστήσει την απλή παρακολούθηση του παιδιού σας κάθε 6 μήνες. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ευνοϊκή ανατολή των δοντιών και ίσως στην αποφυγή εξαγωγών μονίμων δοντιών αργότερα.

Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλει αφού αυτή εξαρτάται από το είδος και τη βαρύτητα του ορθοδοντικού προβλήματος. Συνήθως ωστόσο διαρκεί ένα έως δύο χρόνια.

Η ορθοδοντική θεραπεία συμβάλλει στην καλυτέρευση της εμφάνισης, η οποία συνδέεται με την δημοτικότητα, την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση, τον αυτοσεβασμό. Η ευθυγράμμιση των δοντιών με την ορθοδοντική θεραπεία βοηθά στην καλύτερη λειτουργία της μάσησης και την καλυτέρευση της στοματικής υγιεινής ώστε να μπορούν να αποφευχθούν μελλοντικές τερηδόνες, ουλίτιδες, περιοδοντίτιδες και πιθανή και απώλεια δοντιών.

Τα σύγχρονα ορθοδοντικά μηχανήματα είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να προκαλούν τη μικρότερη δυνατή ενόχληση στον ασθενή.  Συνήθως απαιτούνται 2-3 μέρες προσαρμογής στους ορθοδοντικούς μηχανισμούς.

Η ορθοδοντική θεραπεία είναι δυνατή τόσο στους νεαρούς ασθενείς όσο και σε ενήλικες οποιασδήποτε ηλικίας. Τα σύγχρονα ορθοδοντικά μέσα (διαφανή brackets, “εσωτερικά ή γλωσσικά” brackets, οι διάφανοι νάρθηκες) είναι ιδιαίτερα διακριτικά κάνοντας την ορθοδοντική δυνατή σε όλους.

Μία ορθοδοντική θεραπεία περιλαμβάνει δύο στάδια: Αυτό της ενεργού θεραπείας και αυτό της συγκράτησης.
Κατά το στάδιο της ενεργού θεραπείας επιτυγχάνεται το ίσιωμα των δοντιών με τους γνωστούς ορθοδοντικούς μηχανισμούς, που ο γιατρός ενεργοποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Κατά το στάδιο της συγκράτησης επιτυγχάνεται η διατήρηση του αποτελέσματος. Ο ασθενής φορά τους ειδικούς συγκρατητικούς μηχανισμούς και επισκέπτεται το ιατρείο όταν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο. Και τα δύο στάδια είναι πολύ σημαντικά για ένα σωστό τελικό αποτέλεσμα.

Η φάση αυτή είναι απαραίτητη για να διατηρήσουμε για μια ολόκληρη ζωή το όμορφο χαμόγελο που πετύχαμε με τη βοήθεια της Ορθοδοντικής. Κι αυτό γιατί τα δόντια μετά την αφαίρεση των ορθοδοντικών συσκευών (σιδεράκια) έχουν την τάση επιστροφής στις αρχικές τους στραβές θέσεις, γιατί απλούστατα δεν έχουν σταθεροποιηθεί ακόμα στις νέες τους ίσιες θέσεις. Aυτή η τάση μετακίνησης των δοντιών στις αρχικές τους θέσεις μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό ενώ είναι διαφορετική και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η συγκράτηση του αποτελέσματος επιτυγχάνεται είτε με την χρήση κινητών ορθοδοντικών συσκευών που φορά ο ασθενής τη νύχτα είτε με τη συγκόλληση ενός ειδικού ορθοδοντικού σύρματος από τη μέσα επιφάνεια των μπροστινών δοντιών.

Επειδή οι φρονιμίτες είναι τα τελευταία δόντια που ανατέλλουν στο στόμα μας σε ηλικία 16 – 18 ετών, είναι πολύ πιθανό όταν ανατέλλουν να μη βρίσκουν επαρκή χώρο για να πάρουν τις θέσεις τους στις γνάθους. Τότε πιέζουν τα άλλα δόντια που βρίσκονται μπροστά τους, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε συνωστισμούς δοντιών ιδιαίτερα στους κάτω κοπτήρες. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να φοριούνται οι συγκρατητικές συσκευές σύμφωνα με τις οδηγίες μας για να αναχαιτίζουν έτσι την πίεση από τους φρονιμίτες και να διατηρούν τα υπόλοιπα δόντια στις ιδανικές τους θέσεις.

Το συνολικό κόστος μιας ορθοδοντικής θεραπείας εξαρτάται από παράγοντες όπως τον τύπο και τη βαρύτητα (δυσκολία) της ορθοδοντικής ανωμαλίας, τη διάρκεια της θεραπείας και το είδος των ορθοδοντικών συσκευών που θα χρησιμοποιηθούν (κινητοί μηχανισμοί, μεταλλικά ή αισθητικά ή γλωσσικά σιδεράκια ή νάρθηκες INVISALIGN). Το κόστος καθορίζεται από τον Ορθοδοντικό μετά από λεπτομερή εξέταση του ασθενή και σύσταση συγκεκριμένου σχεδίου θεραπείας. Το κόστος μιας ορθοδοντικής θεραπείας δεν είναι τέτοιο που να αποτελεί εμπόδιο για την εξασφάλιση της υγείας των δοντιών σας και την απόκτηση ενός όμορφου χαμόγελου. Σε συνεννόηση μαζί σας ετοιμάζουμε ένα οικονομικό πλάνο που να σας διευκολύνει στις οικονομικές σας υποχρεώσεις.

Η ηλικία δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την Ορθοδοντική. Κάθε ενήλικας με καλή κατάσταση υγείας, γερά δόντια και ούλα είναι υποψήφιος για ορθοδοντική θεραπεία. Το 30 % των ορθοδοντικών ασθενών είναι ενήλικες.

Η απάντηση είναι πως ΟΧΙ. Η εμπειρία και η κλινική πράξη μας έχουν δείξει ότι τα ορθοδοντικά προβλήματα είτε σε παιδιά είτε σε ενήλικες επιδεινώνονται με την πάροδο των χρόνων. Η ορθοδοντική δαπάνη είναι συχνά λιγότερο ακριβή από την οδοντιατρική φροντίδα που θα χρειασθεί αργότερα κανείς για την αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργούνται από την αναβολή μιας αναγκαίας ορθοδοντικής θεραπείας σε μικρή ηλικία.

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Δεν είμαστε online τώρα. Αλλά μπορείτε να μας στείλετε ένα email και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

Sending
   

©2021 Pappa Orthodontics.

Απόκρυψη